Ali Koç: Türk futbolu birkaç kulüp dışında bitmiş!

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, TFF’nin açıkladığı harcama limitleriyle ilgili flaş açıklamalarda bulundu.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Fenerbahçe Üniversitesi’nde basın mensuplarına konuştu. Koç, gündemdeki harcama limiti hakkında eleştirilerini dile getirirken, “Türk futbolu birkaç kulüp dışında bitmiş” diyerek çarpıcı bir yorumda bulundu.

Ali Koç’un açıklamaları şöyle;

* Aslında söyleyeceğim çok şey var. İçinde bulunduğumuz durum sürdürülebilir bir ortam değil. Türk futbolu birkaç kulüp dışında bitmiş, batak durumda. Özellikle büyük kulüpler sıkıntıda. “Deniz bitti” tarifini hak eden bir durumdayız. 2018 Ocak ayındaki ilk toplantımda dile getirdiğimde bir iki kişi bunu söylüyordu ama artık herkes söylüyor.

* Kendi yerel FFP’mizi geliştirdik. Amaç kulüplerin rekabet etmesi, finansal olarak sağlıklı duruma gelmeleri. Kulüpler bir senede bu hale gelmedi. Sağlıklı mali yapıya kavuşmak da bir senede olmaz. Bunu 11 yaşındaki çocuğa anlatıyorsunuz, harcıyor ama bazıları anlamıyor.

“BU MÜMKÜN DEĞİL”

* 64 milyon eurodan bir sezonda 18 milyon euroya düşmemiz bekleniyor. Bu gerçekçi değil, mümkün değil. Kafası çalışan herkes bunu görür. Böyle bir beklenti içerisinde olunması, bizlerde farklı düşünceler oluşturuyor. Bir kuruş borcu olmayan kulüpler var, onların da bütçeleri doğru değil. Borcu olmayanı da cezalandırıyorlar. Bu sistem sürdürülebilir değil.

* Mart ayından beri 9 maddelik bir öneriler paketi var. Bir kulüp son dönemde soğuk bakıyor. Ne hikmetse, dikkate alınmıyor. TFF yine ‘Geçen seneki sistemi uygulayacağım’ diyor. Pandemi oldu, zaten sıkıntıdaydık, daha da sıkıntılı hale geldik.

* Tribün gelirleri belli değil, yayıncı kuruluşun ne vereceği belli değil. Hal böyleyken, yine aynı sistemi uygulamak gerçek dışı. UEFA bile FFP kurallarını geri çekti. Biz de isteriz yapılandırma ama bu şartlarla olmaz. Harcama limitleri çökecek. Kulüpler 10 yılda bu borçları öder, ancak kısa sürede ödeyemez.

* Sizin lokantanız var, borcunuz var. Yapılandırma yapıyorsunuz ve size deniyor ki ‘Ama gıda malzemesi alamazsınız’, o zaman nasıl olacak? Biz futbolcu alamazsak nasıl olacak? Bırakın futbolcu almayı, elinizdekileri de göndermeniz gerekiyor. O zaman deniyor ki, ‘Borca kefil olun.’ Biz neden kulübü bu hale getiren insanların borcuna kefil olalım? Umarım aklı selim bu süreçte galip gelir.

* Burada bir oyun oynanıyor. Oyunun parçaları kim, hedefleri kim ortaya çıkmaya başladı. Bu sadece Fenerbahçe’nin sorunu değil. 6-7 kulüp daha var, çok rahatsız. TFF açıklama yapıyor, onları arıyor ve soru soruyor. Onlar da ‘Normal’ diyor. Sanki sadece bütçeyi eleştiren Fenerbahçe! Yapamayacağımız duaya ‘Amin’ dememiz isteniyor.

* Bu sistem hilelere götürür. Bu iş 1900 liralık transferlere insanları iter, gerekirse biz de yaparız. Daha önce yapıldı. Vedat Muriç’e teklif yok. Emre Belözoğlu’nu zamanı gelince açıklarız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir