Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Gökhan Özdemir, 2022 Kış Olimpiyatları’na daha iyi bir hazırlık dönemi için Rus antrenörlerle çalışmak istediklerini söyledi.
Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tesis sayısının azlığının federasyonun en önemli sorunları arasında yer aldığını ifade etti. Son 5 yılda tesisleşme anlamında gelişme sağlansa da yeterli seviyede olmadıklarını vurgulayan Özdemir, bazı kentlere yapımı devam eden tesislerin bitme aşamasına geldiğini anlattı.
Başkan Özdemir, İstanbul’daki tesislerin yetersiz olduğunu kaydederek, “Ankara, bir nebze bu sorunu çözse de 15 milyon nüfusa sahip İstanbul’da tesis sayımızın az olduğunu düşünüyorum. Bu kadar yoğun nüfuslu bir kent, bizim açımızdan büyük önem taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Federasyon başkanlığına yeni seçildiklerini ve ellerinde birçok proje bulunduğuna, dikkati çeken Gökhan Özdemir, Ankara’da altyapı okulları açtıklarını belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanlığının konuyu üstlendiğini ve Ankara Çayyolu’nda açılan okula bir haftada 540 kişinin müracaat ettiğini dile getiren Özdemir, şöyle konuştu:
“Bir hafta içinde yapılan başvurusu sayısı gerçekten çok iyi bir rakam fakat bunu Türkiye geneline yapmamız lazım. Bu sayede antrenörlerimiz kabiliyetli çocukları bularak kulüplere yönlendiriyor. Buzun altyapısını oluşturmaya başladık. Saydığımız bu sıkıntıları bir paket halinde düşünmek ve hepsine çözüm üretmek görevlerimiz arasında yer alıyor.”
– “Olimpiyatlara sporcular yetiştireceğiz”
Özdemir, yönetimin göreve yeni seçildiğini ve birçok alanda yenilikler yapmayı düşündüklerini ifade ederek, en büyük hedeflerini ise olimpiyatlarda yarışacak sporcu yetiştirmek olarak açıkladı.
Kış olimpiyatlarına 16 yıldır sporcu veren bir federasyon olduklarına değinen Özdemir, “Bundan 16 yıl önce Tuğba Karademir olimpiyatlarda mücadele etti. Federasyon olarak, olimpiyatlarda sporcumuz olmasını çok önemsiyoruz. Son olimpiyatlarda mücadele eden sporcularımız aktif sporculuk kariyerlerini sonlandırdı. Önümüzdeki olimpiyatlarda yer alabilecek sporcu yetiştirmek için elimizden gelenin fazlasını yapacağız.” değerlendirmesinde bulundu.
Özdemir, Alper Uçar’ın buz dansı branşında yarıştığını hatırlatarak şöyle devam etti:
“Alper kariyerini sonlandırdıktan sonra yurt dışında eğitmenlik yapmaya başladı. Kendisini Türkiye’ye davet ederek antrenörlük yapmasını istedik. Şu an için dönmeyi düşünmüyor ama ilerleyen dönemde kendisinden mutlaka yararlanacağız. Buz dansında yurt dışından getireceğimiz antrenörlerle bu kategoriyi hareketlendirmek istiyoruz. Olimpiyatlara kadar önümüzde 4 yıl var, bu süreci iyi değerlendirmeliyiz. Kendimize ekol bir ülke belirlemeliyiz, bu da büyük ihtimalle Rus ekolü olacak. Artistik patende Rusya çok ileri seviyede, önemli bir ülke. Ulaşım açısından da ülkemize yakın. Türkiye şampiyonalarında derece yapan sporcularımızı, yurt dışı kamplarına göndereceğiz. Bunları finansal açıdan halletmeye çalışıyoruz.”
– “Uluslararası organizasyonlar almak istiyoruz”
Uluslararası alanda yarışacak sporcuların yanı sıra hakemler konusunda da atılım yapmaları gerektiğinin altını çizen Özdemir, “Dünya şampiyonaları ve olimpiyatlarda yer alabilecek hakemlere sahibiz. Bu konudaki önceliğimiz, hakemlerimizi başhakem yapabilmek olmalı. Bununla ilgili de girişimlerimiz olacak.” şeklinde konuştu.
Özdemir, Türkiye’nin çok önemli konumda bir ülke olduğunun altını çizerek, “Ülkemize uluslararası organizasyonlar almak istiyoruz. Bu konuyu uluslararası federasyonla da konuşarak girişimlere başladık. Organizasyon anlamında İstanbul’u çok kullanıyoruz, ülkemize gelen yabancı ülke kafileleri de İstanbul’u çok beğeniyor ve seviyor. Türkiye’de Dünya Şampiyonası düzenlemek gibi bir hayalimiz var. Bunun altyapısı da tesisleşmeden geçiyor.” ifadelerini kullandı.
– “En önemli projelerimizden birisi engelli çocuklarla ilgili”
Engelli çocuklara yönelik de çalışmalar başlatacaklarının altını çizen başkan Özdemir, şunları kaydetti:
“Federasyon yönetim kurulu üyeleri, engelli vatandaşlarımıza büyük önem veriyor. En önemli projelerimizden birisi engelli çocuklarla ilgili. Son yönetim kurulu toplantımızda, bu konuyla ilgili bir komisyon kurduk. Buzda olmanın engelli vatandaşlarımızın rehabilitasyon süreçlerine ciddi bir etkisi olduğunu gözlemledik. Bu konu bilimsel bir alan. Bunu tek başımıza yapmamız mümkün değil. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket etmeliyiz.”