Kayaklı Koşu Milli Takımı sporcusu Seher Kaçmaz, Finlandiya’da düzenlenecek yarışlara katılacak. Kaçmaz, 8 ayrı yarışmada mücadele ederek 2022 Kış Olimpiyatları vizesi almaya çalışacak.
Memleketi Ağrı’da 10 yaşında başladığı kayak sporunda kayaklı koşuyu tercih eden Seher Kaçmaz, kısa sürede milli takıma kadar yükseldi. 12 yıldan beri kayaklı koşuda yarışan milli sporcu, olimpiyat takımına da alındı.
2022’de Çin’in başkenti Pekin’de yapılacak Kış Olimpiyatları için hazırlıklarını memleketi Ağrı’da sürdüren 22 yaşındaki Seher Kaçmaz, kar olmadığı için Tutak kara yolunda tekerlekli kayaklarıyla kondisyonunu artırmaya çalışıyor. Pandemi sebebiyle ara verdiği çalışmalarını normalleşme süreciyle birlikte antrenör Erhan Dursun nezaretinde sürdüren Kaçmaz, olimpiyat vizesi almak için Finlandiya’nın Naomi kentine gidecek.
Burada düzenlenecek 8 ayrı yarışa katılacak olan Kaçmaz, olimpiyat vizesi almaya çalışacak.
2018’de üç sporcu gitmişti
PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları’nda ülkemizi Hamza Dursun, Ömer Ayçiçek ve Ayşenur Duman Kayaklı Koşu dalında temsil etmişti.
TUTAK KARA YOLUNDA ÇALIŞIYORLAR
Pandemi nedeniyle çalışmalarına ara veren Kayak Milli Takımı’nın Ağrılı sporcuları, normalleşme süreciyle birlikte yeniden çalışmaya başladı. Sonbaharda çalışan sporcular, kar olmadığı için tekerlekli kayaklarla kara yolunda günde 4 saat çalışıyor. Batonlu, batonsuz koşular yaparak tekniklerini geliştirmeye çalışan sporcular, Tutak yolunda hazırlıklarını sürdürüyorlar.
Antrenör Erhan Dursun yönetiminde çalışan milli sporcular, kondisyon eksiklerini de gideriyorlar. Erhan Dursun, DHA’ya yaptığı açıklamada, sporcuların tekniğini yukarı çekmek adına tekerlekli kayaklarla asfaltta antrenman yaptıklarını söyledi.
Sürekli olarak tekniğe yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Dursun, “İlimizden yaklaşık 25-30 kilometre uzaklıkta antrenman yapıyoruz. Asıl amacımız yurt içi ve yurt dışı yarışmalarda çok iyi sonuçlar almak. Daha sonra 2022 yılında yapılacak olan Olimpiyat oyunlarında şu anda yetiştirdiğimiz Seher Kaçmaz olimpiyat takımında… Bunu almış olduğu sonuçlarla başardı. Seher Kaçmaz, şimdi Finlandiya’ya gidecek. Yaklaşık 3 ay boyunca orada kalacak. Orada bu süre içerisinde 5-6 müsabakada yarışacaklar” diye konuştu.
“HEDEF 2022 KIŞ OLİMPİYATLARI”
Olimpiyat hazırlıklarına her gün 4 saat antrenman yaparak hazırlandıklarını belirten Seher Kaçmaz, “12 yıldır bu sporu yapıyorum. Hedefim 2022 Kış Olimpiyatları. Antrenmanlarımız çok yoğun geçiyor. Antrenmanlarda elbette zorlanıyoruz ama bu sporu zorlanmadan yapamayız. Yokuş yukarı çıkarken bayağı zor oluyor. Hocalarımız ve antrenörlerimiz bize çok büyük destek çıkıyorlar. Ağrı’yı ve Türkiye’yi yurt dışında en iyi şekilde temsil etmek için elimden gelen her şeyi yapacağım” dedi.
Antrenmanların çok zorlu geçtiğini, özellikle yokuş yukarı çıkarken zorlandıklarını belirten Cihan Kartal, “Olimpiyatlara yazın asfaltta tekerlekli kayak kayarak hazırlanıyoruz. Antrenmanlarımız çok zorlu geçiyor. Yokuş yukarı çıkarken zorlanıyoruz özellikle ama inişlerde kayak hızlandığı için vücudumuzu o sırada dinlendiriyoruz. Vücudu dinlendirdikten sonra tekrar yokuşa hazırlanıyoruz. Hedefim, ilimi ve ülkemi yurt dışındaki yarışlarda en iyi şekilde temsil etmek. Türk bayrağını en güzel şekilde dalgalandırmak istiyorum” ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABER Türkiye`nin en hızlı yüzücüsü Emre Sakçı tarih yazdı! Adam Peaty bile yetişemedi…
KAYAKLI KOŞU
Çıkış noktası İskandinav ülkelerine dayanan spor, ilk olarak karla kaplı engebeli arazilerde taşıma- ulaştırma amaçlı bir etkinlikten öte değildi. Spor amaçlı kayak yapmak ilk olarak Norveçli ordu birliklerinin 18. yüzyılda askeriyeye taşıdığı bir etkinlikken, 19. yüzyıl itibarıyla aynı amaçla halk arasında da yapılmaya başladı.
Kışın küçük ve birbirine uzak yerleşim birimleri arasındaki insanların iletişimi için de önemli bir yere sahip olan Kayaklı Koşu, ilk Kış Olimpiyatları olan Chamonix 1924’te bir spor dalı olarak yerini aldı.
Kayaklı Koşu’da kullanılan kayak türleri alp tipi kayaklara göre daha ince, uzun, dar ve hafiftir. Kayaklı koşuda adım kombinasyonları önem taşıdığından kayak sporcunun ayakkabısına uç kısmından tutturulur. Kayaklı Koşu’da yarışmalar; Bireysel (Individual), Sürat (Sprint), Takip (Pursuit), Toplu Çıkış (Mass Start) ve Takım-Bayrak (Relay) kategorilerinde gerçekleşir. Kayaklı Koşu’da İskandinav ülkeleri en başarılılar listesinde başı çekerken, Norveç, Finlandiya ve İsveç en fazla madalya kazanan ülkeler arasındadır.