Efsane kaleci Varol Ürkmez hayatını kaybetti

Türk futbolunun efsane kaleciler arasında yer alan Varol Ürkmez, hayata gözlerini yumdu. Döneminin en popüler isimlerinden biri olan Ürkmez, kalecilik dışında sinema oyunculuğu ile de tanınıyordu. SÖZCÜ yazarı Emin Çölaşan, Varol Ürkmez’in hayat hikayesi ile ilgili 2019 yılında bir yazı kaleme almıştı.

Beşiktaş, Galatasaray ve Altay’ın efsane kalecileri arasında bulunan Varol Ürkmez hayatını kaybetti. Pek çok sinema filminde de oynamış olan Ürkmez, 84 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Ürkmez’in oynadığı başlıca filmler arasında Sırrı Gültekin’in yönettiği Kavgasız Yaşayalım (1963) ve Şekerli Misin Vay Vay (1965), Kenan Pars’ın yönettiği Aklın Durur (1965) ve Veli Akbaşlı’nın yönettiği Tavan Arası (1965) olarak sayılabilir. Ürkmez, 1963 yılında Altay’da oynadığı dönemde Sırrı Gültekin filmi Kavgasız Yaşayalım’da Varol adında bir genci oynayarak Yeşilçam’a adım attı. Ürkmez, filmde oynamak için Leyla Sayar ve Suzan Avcı’nın da filmde oynamasını şart koşmuştu.

Film, iyi bir hasılat getirince Ürkmez sinema hayatına devam etti. 1965 yılında 3 sinema filminde oynadı. 1975’te oynadığı Şiribim Şiribom ile film hayatını sonlandırdı. 5 filmlik macerasında Münir Özkul, Ali Şen, Sami Hazinses, Sevda Ferdağ, Ahmet Mekin, Kenan Pars, Selma Güneri, Tanju Okan, Öztürk Serengil, Güzin Özipek, Meral Orhonsay, Tamer Yiğit ve Selçuk Ural gibi ünlü isimlerde perdeyi paylaştı.

EMİN ÇÖLAŞAN HAYAT HİKAYESİNİ YAZMIŞTI

SÖZCÜ Yazarı Emin Çölaşan, ‘Bir kalecinin ilginç yaşam öyküsü’ başlığıyla 21 Nisan 2019 tarihinde Varol Ürkmez’in hayat hikayesi hakkında bir yazı yazmıştı. Varol Ürkmez’in hayatının anlatıldığı kitap ile ilgili görüşlerini kaleme alan Çölaşan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Kitap elime ulaştı, okudum…

Adeta bir macera romanı gibi!

Geçmişte Türkiye’nin en ünlü kalecilerinden biri… Ama gelin görün ki bir türlü uslu durmuyor.

Gece hayatının göbeğinde, pavyonlarda yaşıyor. Nice kavgalara ve olaylara karışıyor. Milli takımda kaç kez oynadığını bilmiyor, en az 30 olmuştur diyor.

Uzun yıllar boyunca Altay, Beşiktaş, Galatasaray’ın kalelerini koruyor. O dönemde Türkiye’nin en popüler futbolcularından biri.

Ancak gelin görün ki, Varol’un aklı kaleden çok başka yerlerde!

Her pavyona gidişinde ya bir dansöz, ya da ünlü sanatçıyı tavlıyor. Kitapta bunların isimlerini de vermiş.

Cebinde sürekli nişan yüzükleri taşıyor. Kadınlara yüzükleri gece takıyor, sabah işini bitirip kalkınca mutlaka bir olay yaratıp ayrılıyor.

Kendisine dün sordum, bilançosu özetle şöyle: 18 kez nişanlanmış. 6 kez evlenmiş. 10 dolaylarında ayrıca imam nikahı (!) var. Şimdiki son evliliğinde mutlu olduğunu söylüyor, “Bu hanım beni düzene soktu” diyor.

Çeşitli suçlardan dolayı üç kez cezaevinde yatmış. Bunlar olurken hep milli kaleci! Suç iddiaları özetle şöyle: İcra borcunu ödememek, boşandığı eşlerine nafaka vermemek, pavyonlarda sürekli kavga çıkarmak, oto kaçakçılığına karışmak.

Yeşilçam piyasasında 14 yerli filmde oynamış.

Günün birinde parmaklarından sakatlanıp futbola birkaç ay ara vermek zorunda kalıyor.

Bu kez kendisine organizatörlerden önemli bir para teklifi geliyor: “Dansözler ve şarkıcılarla bir Türkiye turnesi düzenliyoruz. Sen de katıl bize, örneğin Çekoslovak maçında yediğin altı golü canlandır!”

Varol böylece çadır tiyatrosu kadrosuna katılıp turneye çıkıyor. Sahnede konuşuyor… Çoğu zaman sarhoş…

“Sayın seyirciler benim adım Varol. Milli kaleci Varol, artist Varol. Çekoslovakya maçında altı gol yiyen o kaleci benim işte. Şimdi size nasıl yediğimi anlatayım…”

Ancak çadır tiyatrosunda kazık yiyor, nişanlısı (!) olan dansöz Babuş’la birlikte İzmir’e beş kuruşsuz kaçmak zorunda kalıyor. Federasyon Başkanı Orhan Şeref Apak çadır tiyatrosu rezaleti sonrasında Varol’u aforoz edip milli takımdan kovuyor.

Varol’un 22 yıllık renkli futbol yaşamı böylece sona ermiş oluyor.”

İKİ MAÇTA 11 GOL YEDİKTEN SONRA MİLLİ FORMAYI BIRAKTI

Millî takımda kendini 1954’te Almanya’da düzenlenen Avrupa 19 Yaş Altı Futbol Şampiyonası’nda gösteren Ürkmez, Dünya dördüncüğü başarısında pay sahibi oldu. Ürkmez, 5 maçta sadece 4 gol yiyerek dikkat çekti.

Avrupa Gençler Şampiyonası elemelerinde de iki maç U-18 forması giyse de maçlarda büyük başarılara imza atamadı. Ürkmez, bir kez de B millî takım forması giydi.

Türkiye A Milli Futbol Takımı formasını ilk olarak 18 Aralık 1958’de Çekoslovakya ile oynanan hazırlık maçında giydi. Maçı Türkiye, 1-0 kazandı. Bu maç sonrası uzun süre millî takımdan uzak kalan Ürkmez, 1964’te Altay’da oynarken Bulgaristan ile oynanan hazırlık maçında forma giydi.

Ürkmez, 1966 FIFA Dünya Kupası eleme maçları olan Portekiz ve Çekoslovakya karşısında kaleyi korudu. Ancak sırasıyla 5 ve 6 gol yedi. Bu maçlardan sonra bir daha millî formayı giyemedi.

TFF’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) da Ürkmez için bir başsağlığı mesajı yayımladı.

TFF’nin resmi sitesinden Varol Ürkmez için paylaşılan mesajda, şu ifadelere yer verildi:

“Türk futbolunun değerli isimlerinden, A Milli Takımımızın eski kalecisi Varol Ürkmez’in vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

B Milli Takım ve U18 Milli Takımlarda da görev yapan Varol Ürkmez, Ay-Yıldızlı formayı toplamda 12 kez giydi. Türk futbolunda renkli kişiliği ile iz bırakan Varol Ürkmez, uzun yıllar görev yaptığı Altay’ın yanı sıra Beşiktaş, Galatasaray, Manisaspor ve Gençlerbirliği takımlarında oynadı.

Merhum Varol Ürkmez’e Allah’tan rahmet; ailesi, yakınları, Altay Kulübü ve tüm futbol camiasına başsağlığı dileriz.”

İLGİLİ HABER Hasan Bora hayatını kaybetti Hasan Bora hayatını kaybetti

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir