Kadınlar

Türkiye’de kadına şiddet ve kadın cinayetleri artarak devam ederken… Bir de İstanbul Sözleşmesi tartışılırken… Spiker dostumuz Melih Şendil sporun gündemine yeni madde ekledi şu sözlerle:

“Kadınlar futbolda olmamalı. Basketbol da erkek oyunu.”

Bu ifadelere tepki gösterilmesi doğal ama özellikle Türkiye’deki kadın sporculara veya spor medyasındaki kadınlara sormak gerekiyor:

Türkiye’yi olimpiyatta temsil eden cimnastikçimizi hatırladınız mı? Sosyal medyada vücuduyla ilgili yapılan yorumlara tepki gösterip “Senin ‘kas yığını’ dediğin şey benim 16 yıllık emeğim, gözyaşım, döktüğüm ter, harcadığım emek, kaçırdığım mezuniyetim ve yazamadığım bir dünya şey” diyerek sporu bırakmıştı…

Cinsel saldırı suçundan hapis cezası alan, buna rağmen büyük kulüplerden birinde oynamaya devam eden, üstüne üstlük yeni kontrat yapan basketbolcu da var…

Neden tepki göstermediniz, göstermiyorsunuz?

Dünyanın en prestijli medya kuruluşlarından BBC, kadın sporcular ilgili yaptığı araştırmayı yayımladı.
Futboldan atıcılığa, bokstan atletizme 39 farklı branştan 1.068 elit sporcuya gönderilen sorulara yanıt arayan BBC’nin yaptığı anketten çıkan sonuç, profesyonel kadın sporcular açısından durumun Büyük Britanya’da bile ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.
Ankete katılmayı kabul edip yanıt gönderen elit kadın sporcuların…
– %86’sı 1 yılda 30 bin Sterlin’den (285 bin TL) az kazanıyor. Bu rakam Büyük Britanya’daki kişi başı ortalama yıllık milli gelirin (30.629 £ / 291.000 TL) altında.
– %36’sı doğum yaptıktan sonra bir kulüpten ya da devletten destek alamayacağını düşünüyor.
– %4’ü çocuğun sportif kariyerini engelleyeceğini düşünerek kürtaj yaptırmış.
– %60’ı regl döneminde performansı düştüğü için yarışma/maç veya antrenman kaçırmış. %40’ı bu dönemi antrenörlerine anlatma konusunda kendisini rahat hissetmiyor.
– %20’si ırkçılığa maruz kalmış.
– %30’u sosyal medyada “Umarım kanserden ölürsün”, “Bir kadın böyle görünmemeli” gibi ifadelerle trol saldırısına uğramış.
– %65’i cinsiyet ayrımcılığına maruz kalmış ancak bunların sadece yüzde 10’u şikayette bulunabilmiş.
– %21’i koronavirüsün ekonomik etkileri yüzünden sporu bırakabileceğini düşünüyor.
– %85’i geleneksel medyanın (gazete, radyo, televizyon) kadın sporculara yeteri kadar destek ve değer vermediğini düşünüyor.

Anladığım şu: Pasaport, ırk, dil, din fark etmiyor. Kadın sporcuların işi her ülkede zor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir